Leerwegen

Twee leerwegen: bol en bbl

Sommige studenten volgen hun opleiding het liefst zoveel mogelijk op school, terwijl anderen dat liever naast hun werk doen. Daarom kun je de meeste beroepsopleidingen op twee manieren volgen:

BOL


Wil jij nog wel een paar jaar naar school? Bij een bol-opleiding word je eerst volledig opgeleid voordat je gaat werken. Je zit de meeste tijd op school en tijdens je opleiding doe je verschillende stages in de beroepspraktijk. En, met een mbo-diploma niveau 4 op zak kun je ook nog verder leren aan het hbo.

BBL


Wil jij een beroepsopleiding doen waarbij je veel in de praktijk leert en minder naar school gaat? Kies dan voor een bbl-opleiding. Je leert vooral door 'te doen'. Je werkt vier dagen per week en gaat een dag per week naar school. Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Op de website www.stagemarkt.nl kun je alle erkende leerbedrijven vinden en per opleidingsrichting de beschikbare leerwerkplekken.

Switchen tussen bol en bbl

Als je voor een bepaalde leerweg kiest, betekent dat niet dat je daar je hele opleiding aan vastzit. Het komt namelijk steeds vaker voor dat studenten switchen tussen bol- en bbl-opleidingen. Bijvoorbeeld: je start met een bol-opleiding en je kunt na een stage blijven werken bij je stagebedrijf. In overleg met je opleiding mag je dan meestal overstappen naar de bbl-variant van je opleiding.