Gouden medaillewinnaars Skills The Finals gehuldigd op Veiligheid & Defensie College

Winnaars Skills The Finals 2024 Veiligheid & Defensie College gehuldigd

Met piepende bandjes en loeiende sirene leverde een politiewagen op donderdagmorgen 28 maart 2024 drie jonge studenten af voor de deur van het Veiligheid & Defensie College in Nieuwegein. Jesse (student Beveiliger niveau 3), Lars en Jens (studenten Handhaver Toezicht & Veiligheid) ontvingen er ten overstaan van alle studenten en medewerkers van het college welverdiende felicitaties voor hun gouden prestaties op Skills de Finals 2024, de nationale vakwedstrijden voor mbo-studenten die op 21 en 22 maart plaatsvonden.

Trots op de veiligheidsstudenten

Na lovende woorden van de schoolleiding en docenten voor de winnaars en begeleiders, was er tijd voor taart in de klas. Op deze manier zette het Veiligheid & Defensie College deze studenten, ondanks het druilerige weer, toch in het zonnetje. Het college is apetrots op de prestaties en dat mag best getoond worden, aldus manager Fons Zoon:

Fons Zoon spreekt Skills-winnaars Jesse, Jens en Lars toe.
“Als alles samenvalt en je studenten samen laat werken, krijg je dit als resultaat. Natuurlijk ben ik supertrots. Ik glunder nog steeds, maar het is een resultaat van een onderwijsvisie die nu echt tot uiting komt. Ik weet niet hoe je dit goed moet verwoorden, maar alles klopte dit jaar.”

Skills The Finals - de vakwedstrijden

Met gezonde spanning waren de heren donderdag 21 maart aan de wedstrijden begonnen, al was dit niet te merken volgens begeleider Nanne Kats. “Ik denk dat ik eerder de meeste spanning had gedurende de finale. En ik heb dat ook meerdere keren moeten aanhoren van de mannen!” Tijdens de finales kregen de studenten verschillende casussen waar ze mee aan de slag moesten. Jesse moest als beveiliger maar liefst zeven verschillende situaties verdeeld over twee dagen behandelen, waaronder het beveiligen van een VIP die op het evenement rondliep en waarvan bekend was dat deze een stalker had, en het fouilleren van een bus vol met voetbal hooligans waarbij één persoon meerdere wapens bij zich had. 

Lars en Jens kregen onder andere een sporttest en dezelfde bus met hooligans, alleen moest daar nu één persoon uit gehaald die niet verder mocht van de chauffeur. Deze persoon had geen identiteitsbewijs waarvoor hij een bekeuring zou krijgen en aangehouden moest worden. Hierbij moest ook het benodigde papierwerk uitgewerkt worden. De studenten vonden de opdrachten erg leuk om te doen, zeker ook omdat ze realistisch waren en groots opgezet. “Het was echt leuk om te doen, niet alleen door de opdrachten, maar ook door de sfeer”, bevestigt Jens. “De drang om te winnen kwam steeds meer.”

De ontknoping

Waar het bij Beveiliging echt om drie toppers ging, was de concurrentie bij Handhaver Toezicht & Veiligheid groot. Maar vooral voor hun rust bij het handelen en inzet kregen de studenten complimenten. Volgens de jury hadden de mannen in alle gevallen gewoon het best gehandeld en de meeste punten gekregen. De finaleplek werd al overdag bekend gemaakt, maar pas vrijdagavond laat wisten de studenten dat ze het hoogste plekje van het podium mochten betreden. 

Jens en Lars winnaars Skills The Finals 2024

“Mijn gedachten gingen van ‘Fuck, ik ben gewoon eerste!’ tot hartstikke blij”, aldus Jesse over het moment dat hij de gouden medaille omgehangen kreeg. Jens sprong tijden de ceremonie brullend op het blok met nummer 1. “Ik vond het geweldig! Het echte besef kwam pas op een later moment, maar de reactie van begeleiders, docenten, familie en vrienden vond ik het mooist. Nu ik er zo op terugkijk had ik dit niet willen missen. Een ervaring om nooit te vergeten.” 

Nu ik er zo op terugkijk had ik dit niet willen missen. Een ervaring om nooit te vergeten. - Jens, onderdeel van winnend duo Handhaver Toezicht & Veiligheid Skills The Finals 2024

Goede voorbereiding

Vanuit school werden alle drie de kandidaten via een speciaal projectteam met docenten, ouderejaars studenten en stagiairs klaargestoomd voor de wedstrijden in de Brabanthallen in Den Bosch. Waar Jesse met Yort (student Leidinggevende in de Veiligheidsbranche) allerlei casussen doornam om zich tot in de puntjes voor te bereiden, deden Lars en Jens dit eerst met medestudenten Tess en Nanne. Het tweede deel van de voorbereiding van de laatste twee moest ‘on the job’, omdat zij ondertussen aan hun stage bij de politie begonnen waren. Een bijzondere stage, want het betreft een unieke pilot waarbij de studenten van de opleiding Handhaver Veiligheid & Toezicht voor een langere periode actief ingezet worden bij de politie, opdat zij later beter aansluiting kunnen vinden op de politieacademie. De extra inzet van de studenten werd uiteindelijk beloond.

28 maart 2024
Veiligheid & Defensie College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: