Klas 173 Alfa op missie naar Gambia

studenten ROC Midden Nederland VEVA in Tanjul

Zestien dagen verbleven de studenten van het Veiligheid & Defensie College in Tanji, Gambia. Om te helpen, voor de ervaring maar vooral ook om kennis te maken met andere culturen. “Ondanks de armoede zie je in Gambia veel gelukkige, vrolijke mensen. Het verschil met Nederland is dat de mensen daar veel meer samen doen: samen eten (ook al is er weinig) en samen lachen,” vertelt Rick Oosterman, 2e jaars student van het Veiligheid & Defensie College in Nieuwegein.

Het begon allemaal drie jaar terug, toen wachtmeester Mike Biemans werd benaderd om met ROC Midden Nederland deel te nemen aan een ontwikkelingsproject in Gambia. Mike hoefde hier geen twee keer over na te denken. Tuurlijk! Samen met Martijn Arends (sportinstructeur VEVA ROC Midden Nederland) ging hij het avontuur aan. Na de eerste missie waarin ook Mike en Martijn zoekende waren naar een leuke en leerzame invulling van het programma, kwamen ze in contact met de organisatie Future For Young People. Future for Young People is een stichting die educatieve en culturele projecten opzet voor kinderen en jongeren uit Gambia waarmee ROC Midden Nederland nu al twee jaar op rij samenwerkt. 

Klas 173 Alfa

Dit jaar stond de renovatie van een schoolgebouw en de aanleg van een grote groentetuin op de planning. De studenten van klas 173A hebben 16 dagen keihard gewerkt aan een nieuwe vloer, schilderwerk en hebben het schoolmeubilair grootschalig opgeknapt. En het resultaat mag er zijn!

Nationaal Nieuws

Nationale TV van Gambia

En nee, de aanwezigheid van klas 173 Alfa is ook in Gambia niet onopgemerkt gebleven. De groep werd door de nationale nieuwszender uitgenodigd voor een live interview over hun activiteiten en voortgang in Tanji.

"Een enorme leercurve op het gebied van cultuur en interpersoonlijke vaardigheden"

Wat nemen de dames en heren uit klas 173A mee naar huis? Een ervaring die ze nooit zullen vergeten en een enorme leercurve op het gebied van cultuur en interpersoonlijke vaardigheden, aldus Mike Biemans. Volgens Mike is de studiereis een belangrijk onderdeel in het opleidingstraject van de VEVA-opleidingen. “Wanneer onze studenten bij Defensie gaan werken zullen zij uitgezonden worden om mensen te helpen in ramp en oorlogsgebieden. Daar komen ze in aanraking met andere culturen en moeten ze in staat zijn om hier mee om te gaan en om op een goede manier samen te werken met lokale bevolkingen. Deze studiereis is voor de studenten een veilige en mooie manier om daarmee kennis te maken”

Wil je meer lezen over de dagelijkse ervaringen die klas 173 hebben meegemaakt? Bekijk dan het blog dat ze dagelijks hebben bijgehouden.

Unesco 2019

Rick student ROC Midden Nederland

Tijdens Unesco 2019 (6 maart-26 april) delen de studenten van klas 173A hun reis en ervaringen met medestudenten, docenten en medewerkers van ROC Midden Nederland door middel van workshops en presentaties.

Interesse in een opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VEVA)? Bekijk hier ons opleidingsoverzicht

VEVA klas 163 Alfa in Gambia 2018

Bekijk het reisverslag van klas 163 Alfa in het collegejaar 2017/2018
11 maart 2019
ROC Midden Nederland
Veiligheid & Defensie College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: