Beveiliger 2 (bol, mbo)

 • Niveau 2
 • BOL

Wat doe je als beveiliger?

In de beveiliging houd je toezicht bij grote en kleine bedrijven en instellingen zoals luchthavens, banken en ook bij evenementen. Als beveiliger zorg je ervoor dat anderen zich veilig voelen. Tijdens de opleiding Beveiliger op niveau 2 ben jij vooral uitvoerend bezig.

Is de mbo-opleiding Beveiliger iets voor mij?

Kun je goed communiceren en omgaan met vertrouwelijke informatie? Heb je een goede lichamelijke conditie? En ben je zelfstandig en stressbestendig? Dan is de opleiding Beveiliger iets voor jou!

Online open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25690 Beveiliger 2

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je hoe je objecten beveiligt, wat wettelijke kaders zijn en hoe specifiek rapporteren in zijn werk gaat. Daarnaast krijg je leren, loopbaan en burgerschap, Nederlands, Engels en rekenen. De theorie- en praktijklessen sluiten zoveel mogelijk aan op je beroep. Naast jouw kennis en vaardigheden letten we ook op houding en gedrag.

Hoe ziet de mbo-opleiding Beveiliger eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog twee vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Vakgerichte vakken 
Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen: Beveiliging van objecten, Waarnemen, Wettelijke kaders, Specifiek rapporteren.

Algemene vakken 
Nederlands, Engels, Rekenen, Leren, Loopbaan en Burgerschap.

Keuzedelen 
Weerbaarheid, Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening (inclusief compleet BHV-diploma), Cameratoezicht.

Examens
De stichting Vakexamens Particuliere Beveiliging (SPBB) neemt de examens van de beveiligingsvakken af. De andere examens zijn schoolexamens. Voorafgaand aan het praktijkexamen krijg je praktijkexamentraining.

Meer informatie? 
Hier lees je alles over de beveiligingsbranche.

Deze skills ga je leren

Veilig werken

Surveilleren

Omgaan met stress

Samenwerken

Rapporteren

Snel beslissen

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een erkend leerbedrijf en deze stage heb je zelf gevonden. De vergoeding voor de stage is in de cao van de beveiligingsbranche geregeld. Tijdens je stage krijg je begeleiding van een praktijkopleider van het bedrijf waar je werkt. Vanuit school is een praktijkbegeleider met wie je regelmatig contact hebt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als beveiliger en kun je aan de slag bij in de evenementenbeveiliging, winkelsurveillance, luchthavenbeveiliging, mobiele surveillance of detentietoezicht. Of je gaat aan het werk in de objectbeveiliging, geld- en waardetransport of als centralist. Je kunt ook verder studeren binnen het mbo. Bijvoorbeeld aan de opleiding Beveiliger op niveau 3. 

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je de gevraagde vooropleidingen hebt gevolgd en aan de aanvullende voorwaarden voldoet. Na de aanmelding bekijken we samen met jou of deze opleiding goed bij jou past.

 • Diploma: vmbo-opleiding basisberoepsgerichte leerweg
 • Toestemming van de politie (dit vraagt het stagebedrijf aan)
 • Je bent ouder dan 16 jaar

Verder zijn onderstaande zaken van belang:

 • Je bent de afgelopen 4 jaar niet veroordeeld tot een geldboete i.v.m. een misdrijf
 • Je bent de afgelopen 8 jaar niet veroordeeld tot een gevangenisstraf i.v.m. een misdrijf
 • Je bent niet in aanraking geweest met de politie waardoor de betrouwbaarheid in het geding komt. (Meld tijdens het kennismakingsgesprek alle contacten met politie die eventueel spelen of gespeeld hebben, inclusief taakstraffen e.d.).

Ben je in het verleden in aanraking geweest met justitie dan is de kans groot dat je van justitie geen toestemming krijgt om in de beveiligingsbranche te gaan werken of stage te gaan lopen.

Kennismaken

Als je voldoet aan de vooropleidingseisen, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Je kunt je hierop voorbereiden door een open dag te bezoeken en mee te doen met een doemiddag.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd, naast het lesgeld en de aanschaf van een laptop en software, ook rekening met de volgende kosten à €950:

 • Boeken (per jaar): € 450,-
 • Uniform (voor hele opleiding): € 317,-
 • Sportkleding (voor hele opleiding): € 120,-
 • Vrijwillige bijdrage voor activiteiten (per jaar): € 100,-

Kosten zijn onder voorbehoud.

Extra toelatingseisen

Om deze opleiding succesvol te kunnen afronden moet je minimaal 8 jaar in Nederland woonachtig zijn en in aanmerking komen voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dat zijn namelijk vereisten om stage te kunnen lopen bij veiligheidsinstanties  en/of bedrijven in de beveiligingssector.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: