Beveiliger niveau 2 - bol

 • Niveau 2
 • BOL

Wat doe je als beveiliger?

In de beveiliging hou je toezicht bij grote en kleine bedrijven en instellingen, zoals luchthavens, banken en ook bij evenementen. Als beveiliger zorg je ervoor dat anderen zich veilig voelen. Tijdens de opleiding Beveiliger op niveau 2 ben je vooral uitvoerend bezig.

Is Beveiliger iets voor mij?

Kun je goed communiceren en omgaan met vertrouwelijke informatie? Heb je een goede lichamelijke conditie? En ben je zelfstandig en stressbestendig? Dan is de opleiding Beveiliger écht iets voor jou.

Open avond 12 maart

Open avond 12 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25690 Beveiliger 2

Studenten vertellen over de opleiding

Wat leer je op de opleiding Beveiliger 2?

Tijdens de opleiding leer je hoe je objecten beveiligt, wat wettelijke kaders zijn en hoe specifiek rapporteren in zijn werk gaat. De theorie- en praktijklessen sluiten zoveel mogelijk aan op je beroep. Naast jouw kennis en vaardigheden letten we ook op je houding en gedrag.

Inhoud van de opleiding Beveiliger

Je krijgt vakgerichte vakken, algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog twee vakken: de keuzedelen. 

Vakgerichte vakken Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen: Veiligheid en beveiliging, Waarnemen, Wettelijke kaders, Specifiek rapporteren. Maar ook Casus training en praktijk projecten en evenementen.

Algemene vakken 
Nederlands, Engels, rekenen, leren, loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen 
Weerbaarheid, Arbo, Kwaliteitszorg en hulpverlening (inclusief compleet bhv-diploma), Cameratoezicht.

Examens
De stichting Vakexamens Particuliere Beveiliging (SVPB) neemt de examens van de beveiligingsvakken af. De andere examens zijn schoolexamens. Voorafgaand aan het praktijkexamen krijg je praktijkexamentraining.

Meer informatie? 
Hier lees je alles over de beveiligingsbranche.

Dit ga je leren

Pro-actief beveiligen

Surveilleren

Omgaan met stress

Samenwerken

Rapporteren

Hospitality

Stage

Je leert veel tijdens de Pro-lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een erkend leerbedrijf in de beveiliging en deze stage heb je zelf gevonden. De vergoeding voor de stage is in de cao van de beveiligingsbranche geregeld.

Tijdens je stage krijg je begeleiding van een praktijkopleider van het bedrijf waar je werkt. Vanuit school is een praktijkbegeleider met wie je regelmatig contact hebt.

Wat kun je na de opleiding Beveiliger?

Na 2 jaar studeer je af als beveiliger en kun je aan de slag in de evenementenbeveiliging, winkelsurveillance, luchthavenbeveiliging, mobiele surveillance of detentietoezicht. Of je gaat aan het werk in de objectbeveiliging, geld- en waardetransport of als centralist.

Verder studeren binnen het mbo kan ook, bijvoorbeeld door het volgen van de opleiding Beveiliger op niveau 3.

Vooropleiding

Je kunt je voor de opleiding Beveiliger 2 aanmelden als je voldoet aan de vooropleidingseisen en aan de aanvullende voorwaarden. Na je aanmelding bekijken we samen met jou of deze opleiding goed bij jou past.

 • Diploma: vmbo-opleiding basisberoepsgerichte leerweg
 • Toestemming van de politie (dit vraagt het stagebedrijf aan)
 • Je bent ouder dan 16 jaar

Verder zijn onderstaande zaken van belang:

 • Je bent de afgelopen 4 jaar niet veroordeeld tot een geldboete i.v.m. een misdrijf
 • Je bent de afgelopen 8 jaar niet veroordeeld tot een gevangenisstraf i.v.m. een misdrijf
 • Je bent niet in aanraking geweest met de politie waardoor de betrouwbaarheid in het geding komt. (Meld tijdens het kennismakingsgesprek alle contacten met politie die eventueel spelen of gespeeld hebben, inclusief taakstraffen e.d.).

Ben je in het verleden in aanraking geweest met justitie, dan is de kans groot dat je van justitie geen toestemming krijgt om in de beveiligingsbranche te gaan werken of stage te gaan lopen.

Kennismaken

Als je voldoet aan de vooropleidingseisen, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Je kunt je hierop voorbereiden door een open dag te bezoeken en mee te doen met een van onze workshops. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Houd, naast het lesgeld en de aanschaf van een laptop en software, ook rekening met de volgende kosten:

 • Boeken (per jaar): € 450,-
 • Uniform (voor hele opleiding): € 317,-
 • Sportkleding (voor hele opleiding): € 120,-
 • Vrijwillige bijdrage voor activiteiten (per jaar): € 100,-

Kosten zijn onder voorbehoud.

Extra toelatingseisen

Om deze opleiding succesvol te kunnen afronden moet je minimaal 8 jaar in Nederland woonachtig zijn en in aanmerking komen voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit zijn vereisten om stage te kunnen lopen bij veiligheidsinstanties en/of bedrijven in de beveiligingssector.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: